Aanhoudende gevechten in de Panjshir Vallei, onduidelijkheid over positie lokaal verzet

De verzetsbeweging voeren een strijd met de Taliban.
De verzetsbeweging voeren een strijd met de Taliban. Foto Ahmad Sahel Arman/AFP

In de Afghaanse Panjshir Vallei woeden nog steeds gevechten tussen de Taliban en de verzetsbeweging. De Panjshir Vallei is de laatste regio in het land dat niet onder het Taliban-bewind staat. Vrijdag claimen de Taliban het gebied te hebben veroverd, al ontkent de verzetsbeweging dat. Drie bronnen binnen de Taliban hebben tegenover persbureau Reuters de overwinning in het gebied uitgeroepen. „De onruststokers zijn verslagen en Panjshir is nu onder onze heerschappij”, zou een van hen hebben gezegd. Leiders van het verzet ontkrachten het bericht van de Taliban.

In een videoboodschap, die hij naar een BBC-journalist heeft gestuurd, zegt de voormalige vicepresident van Afghanistan Amrullah Saleh dat het verzet staande is gebleven. „We hebben ze weerstaan.” Ahmad Massoud, een van de leiders van de verzetsbeweging, plaatste op Twitter dat het nieuws van de Talibanoverwinning „een leugen” is. „De dag dat zij Panjshir overnemen zal mijn laatste dag hier zijn.” Massoud is een zoon van de legendarische legercommandant Ahmed Shah Massoud, die in Afghanistan bekend stond als de Leeuw van Panjshir. In 2001 werd hij vermoord door Al-Qaida.

Volgens internationale persbureaus en daar aanwezige verslaggevers, klonken in Kabul deze avond „feestvierende geweerschoten”. Dat kan te maken hebben met de aankomst van Talibanleider Hibatullah Akhundzada in de stad, schrijft Sharif Hassan die voor The New York Times in Afghanistan zit, of het uitroepen Mullah Baradar tot Talibanregeringsleider. „Maar sommigen zeggen dat Panjshir gevallen is”.

Lees ook: Verzet in Panjshir Vallei gaat door Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aanhoudende gevechten in de Panjshir Vallei, onduidelijkheid over positie lokaal verzet