Recensie

Recensie Muziek

Villagers hervinden liefde voor eigen muziek

De essentie van het zesde album van de Ierse groep Villagers ligt besloten in een tekstregel uit het nummer ‘The First Day’: „It feels like falling in love on the first day of the rest of your life.” Het roer moest om bij de groep die vastzat in een vriendelijk, poëtisch en folky stramien.

De lockdown stelde zanger Conor O’Brien in staat het reeds voltooide album nog eens uitgebreid te bezien en er allerlei geluidsexperimenten op los te laten. Een elektronisch ritme hier en een subtiel elektronisch effect daar maakt Villagers net iets uitdagender dan voorheen, als een band die de liefde voor eigen muziek heeft hervonden. Tussen de 7/8 maat van ‘Song in Seven’ en het bedwelmende titelnummer bevat Fever Dreams twee herkenbare Villagers-ballades: het magistrale ‘So Simpatico’ en ‘Circles in the Firing Line’ met een onverwachte rockfinale. Fever Dreams is Villagers’ Pet Sounds, vol van briljante popsongs met toeters en bellen.