Zes doden na overstromingen aan Amerikaanse oostkust door storm Ida

Extreem weer De burgemeester van New York spreekt van „historische weersomstandigheden”. Het metronetwerk in de stad ligt grotendeels stil, in enkele metrostellen zitten nog reizigers vast. Zij worden ontzet door de brandweer.
De kelder van een fastfoodrestaurant staat blank na hevige regenval.
De kelder van een fastfoodrestaurant staat blank na hevige regenval. Foto David Dee Delgado/Getty Images/AFP

In de Amerikaanse staten New York en New Jersey zijn zeker zes mensen omgekomen door de gevolgen van noodweer in de nasleep van de tropische storm Ida. Dat melden lokale media. Het metroverkeer in de Amerikaanse stad New York is na extreme regenval grotendeels stilgelegd. Dat laat het metrobedrijf weten op Twitter. Burgemeester Bill de Blasio heeft in de stad de noodtoestand uitgeroepen. Hij spreekt van „historische weersomstandigheden” en raadt inwoners aan vooral binnen te blijven. Ook in de staat New Jersey geldt de noodtoestand, gouverneur Phil Murphy roept bewoners op niet de weg op te gaan.

Het metrobedrijf raadt sterk af het openbaar vervoer te nemen. In verschillende metrostellen zitten nog reizigers vast, zij worden ontzet door de plaatselijke brandweer. Op sociale media worden veel filmpjes gedeeld van metrostations die deels overstroomd zijn.

In de staat New Jersey kwam een man in zijn auto om het leven door een vloedgolf, meldt CNN. Twee anderen werden uit het voertuig gered. In Pennsylvania, New Jersey en Delaware waren woensdag waarschuwingen voor tornado’s van kracht. De Amerikaanse weerdienst heeft het over „een levensbedreigende situatie” en waarschuwt voor rondvliegend puin. Volgens The New York Times zitten zeker 57.000 huishoudens in de staat New York zonder stroom.

Ook op de US Open heeft de nasleep van Ida voor problemen gezorgd. Woensdag moest de organisatie van het tennistoernooi in New York een groot aantal partijen onderbreken of uitstellen door het extreme weer. Alleen op de overdekte banen kon getennist worden - behalve in het Louis Armstrong-stadion, waar de overvloedige regenval door het dak heen lekte.