Opnieuw staking Duitse machinisten, gevolgen voor treinverkeer uit Nederland

Salarisconflict Tot en met maandag staken de machinisten van Deutsche Bahn voor een hoger salaris. Reizigers moeten rekening houden met vertraging en uitvallende treinen.
Lege sporen op donderdagochtend, de eerste dag van de nieuwe staking van Duitse machinisten
Lege sporen op donderdagochtend, de eerste dag van de nieuwe staking van Duitse machinisten Foto Filip Singer/EPA

Duitse machinisten van passagierstreinen zijn donderdag begonnen aan hun derde staking in een maand tijd. Dit in navolging van hun collega’s op goederentreinen, die woensdag al het werk neerlegden. Tot en met maandag staken de machinisten om een hoger salaris af te dwingen bij hun werkgever Deutsche Bahn. Reizigers moeten rekening houden met vertraging en uitvallende treinen. Ook zijn er gevolgen voor internationaal treinverkeer van en naar Nederland.

De internationale trein van Amsterdam naar Berlijn stopt tijdens de staking bij Bad Bentheim, vlak over de grens bij Enschede. Op het traject tussen Amsterdam en Basel kan alleen gereisd worden tussen Amsterdam en Keulen. Daarnaast rijdt de in mei teruggekeerde nachttrein tussen Amsterdam en Wenen tot en met maandag niet, meldt de NS. Volgens de Deutsche Bahn rijdt ongeveer een kwart van de treinen in Duitsland de komende dagen volgens de normale dienstregeling. Voor regionaal treinverkeer ligt dit op 40 procent.

Machinistenvakbond GDL wil naast een salarisverhoging van 3,2 procent ook een eenmalige coronabonus van 600 euro, omdat het personeel zich tijdens de werkzaamheden bloot zou stellen aan besmettingsgevaar. Volgens de Deutsche Bahn is de vakbond een verbeterd aanbod gedaan voor een nieuw cao-akkoord. De GDL spreekt van een „schijnaanbieding” en vindt dat de werkgever zich toeschietelijker zou moeten opstellen.