JIT vraagt in open brief naar informatie over nieuwe MH17-verdachten

Rechtszaak In een open brief wordt inwoners van Koersk gevraagd informatie te delen over het neerschieten van vlucht MH17.

Het gereconstrueerde MH17-toestel, dat in 2014 boven Oekraïne werd neergeschoten.
Het gereconstrueerde MH17-toestel, dat in 2014 boven Oekraïne werd neergeschoten. (Foto Peter Dejong/AP

Het Joint Investigation Team (JIT), dat het neerschieten van vlucht MH17 onderzoekt, heeft de inwoners van de Russische stad Koersk in een open brief gevraagd om informatie omtrent de ramp. De oproep laat zien dat het internationale onderzoeksteam onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie nog altijd op zoek is naar nieuwe verdachten.

Volgens het JIT is MH17 op 17 juli 2014 neergeschoten met een Russische Boek-raket, die afkomstig was van de 53’ste Raketbrigade uit Koersk. Vorig jaar begon de rechtszaak tegen vier verdachten (drie Russen en één Oekraïner) die destijds leiding gaven aan pro-Russische separatisten. Het onderzoek naar andere verdachten leek intussen op een dood spoor beland.

Nu blijkt dat het JIT nog steeds zoekt naar degenen die de raket hebben afgevuurd – waarschijnlijk militairen van de 53’ste brigade. „Wij voeren onderzoek uit naar de identiteit van de bemanning van de Boek-installatie”, zo schrijft het JIT in de open brief. „Ons onderzoek is al ver gevorderd, maar nog niet afgerond.”

Schandvlek

De brief wordt niet alleen verspreid via sociale media, maar is ook op papier verstuurd naar „een aantal mensen waarvan we denken dat die antwoorden hebben”, zo laat een woordvoerder van het OM weten. In de brief wordt een moreel beroep gedaan op de inwoners en beroepsmilitairen van Koersk. Het feit dat de Boek-raket uit Koersk kwam is „wellicht een schandvlek op het blazoen van uw stad of uw leger”, zo staat er in de brief: „maar de waarheid moet worden verteld, ook al is zij een ongemakkelijke.”

Lees ook: wat staat er te gebeuren in MH17-proces?

De brief wordt begeleid door videoboodschappen van twee nabestaanden van Russische komaf en van een Russische sprekende Nederlandse ex-militair.

In de afgelopen zeven jaar heeft het JIT meermalen getuigenoproepen gedaan. „Die hebben allemaal informatie opgeleverd”, zo zegt een woordvoerder. Als de huidige zaak tegen vier verdachten volgend jaar is afgerond, zal er een knoop worden doorgehakt over eventuele nieuwe zaken: „dan wordt het tijd om de balans op te maken en te zien over er voldoende bewijsmateriaal is voor nieuwe vervolgingen.”