Nederlandse delegatie sprak toch met Taliban over evacuaties

Afghanistan

Een Nederlandse delegatie heeft in Qatar met afgevaardigden van de Taliban gesproken over het voortzetten van evacuaties uit Afghanistan. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) woensdag op een persconferentie in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad bekendgemaakt.

Het voortzetten van de evacuaties van in Afghanistan achtergebleven Nederlandse staatsburgers en Afghanen met geldige uitreispapieren zou niet mogelijk zijn zonder met de Taliban te spreken, nu het land in handen is van de Taliban. Volgens Kaag ging het om „een eerste ontmoeting op ambtelijk niveau”. Het contact betekent niet dat Nederland de Taliban erkent als regering.

Kaag reist deze week naar Qatar, Pakistan en Turkije om te zorgen dat de evacuaties weer op gang kunnen komen. Ze zei maandag niet van plan te zijn met de Taliban te spreken. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) stelde dinsdag dat er op enig moment „onder heel strikte voorwaarden” wél direct met de Taliban gesproken zou worden. Welke voorwaarden het kabinet heeft gesteld om de gesprekken te voeren, is niet bekend. (NRC)

Centraal-Azië pagina 12-13Biden over missie pagina 13 Knooppunt Qatar pagina 14