Nederland kleurt weer helemaal rood op Europese coronakaart

Reizigers wachten op hun vlucht op Schiphol.
Reizigers wachten op hun vlucht op Schiphol. Foto Olivier Middendorp

Alle Nederlandse provincies staan sinds donderdag weer op rood op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst (ECDC). Voor negen provincies is het risiconiveau omhoog gegaan; Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland kleurden vorige week al rood. Het is het op één na hoogste waarschuwingsniveau op de kaart.

Aan de hand van de coronakaart kunnen landen besluiten om extra voorwaarden te stellen aan reizigers uit risicolanden en/of regio’s, zoals een vaccinatiebewijs of verplichte quarantaine. Voor kleurcode rood moeten er in de laatste veertien dagen in een regio 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners, of als meer dan 4 procent van de tests positief is tussen de 75 en 499 besmettingen op 100.000 inwoners. Bij meer besmettingen kleurt een regio donkerrood.

Naast Nederland zijn ook Portugal, Spanje, Frankrijk, België, Bulgarije, Griekenland, Estland, Litouwen, Ierland helemaal rood op de kaart van de ECDC.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Minstens 15 miljoen coronavaccins weggegooid in Verenigde Staten’