Nederland biedt steun aan bij beveiliging van luchthaven Kabul

Amerikaanse militairen bij het vliegveld van Kabul.
Amerikaanse militairen bij het vliegveld van Kabul. Foto Reuters

Nederland heeft Turkije en Qatar hulp aangeboden bij het beveiligen en beheren van de luchthaven van Kabul. Dat heeft minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66) donderdag gezegd in de Turkse hoofdstad Ankara, waar ze een tussenstop maakte na een bezoek aan Qatar en Pakistan. Het gaat in eerste instantie om financiële of technische assistentie, maar mogelijk ook om personeel. Het belangrijkste doel is voortzetting van de evacuatie van Nederlanders en Afghanen.

Turkije en Qatar zijn dicht bij een deal met de Taliban over het beheer van de luchthaven. Het vliegveld is niet alleen cruciaal voor de evacuaties, maar ook voor humanitaire hulp. „We willen er alles aan doen om landen te ondersteunen die zich inzetten voor de toegankelijkheid en veiligheid van de luchthaven”, aldus Kaag. Nederland heeft 1 miljoen euro toegezegd voor technische hulp en het inhuren van mensen die op de luchthaven kunnen werken. Kaag houdt ook de mogelijkheid open voor personele ondersteuning. „Dat ligt eraan hoe ver Turkije en Qatar komen met de Taliban, hoe ze zelf de veiligheidssituatie inschatten.”

Volgens Kaag zijn er „honderden Nederlanders” en „grote aantallen Afghanen met een Nederlandse link” achtergebleven. Precieze aantallen wil ze niet noemen omdat de namenlijst blijft groeien. „Je hoort in de media aantallen van tussen de 13 en 16.000. Daar zitten veel dubbele aanmeldingen tussen. We moeten goed onderzoeken wie in aanmerking komt. Maar er komen elke dag nog zo’n 1.250 mensen bij op de lijst.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland biedt steun aan bij beveiliging van luchthaven Kabul