‘Minstens 15 miljoen coronavaccins weggegooid in Verenigde Staten’

Een man staat in de rij voor een coronaprik in de Grand Central Terminal in New York.
Een man staat in de rij voor een coronaprik in de Grand Central Terminal in New York. Foto Spencer Platt/Getty Images/AFP

Apotheken en overheden in de Verenigde Staten hebben sinds maart minstens 15 miljoen doses coronavaccins weggegooid. Dat blijkt uit gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention, de Amerikaanse GGD’s, waar nieuwszender NBC woensdagavond over bericht. Volgens het medium is dit aantal veel hoger dan oorspronkelijk gedacht en kan het werkelijke aantal nóg hoger zijn, omdat niet alle gegevens openbaar zijn gemaakt.

De grootste verspillers zijn de apotheekketens Walgreens, CVS, Walmart en Rite Aid, met elk meer dan een miljoen weggegooide vaccins. Uit de door NBC bemachtigde gegevens is volgens het medium niet te achterhalen wat de reden is voor het weggooien van de doses. Een dosis moet worden weggegooid als bijvoorbeeld de flacon kapot is of als de vriezer waarin de vaccins bewaard worden tijdelijk een storing heeft gehad. Volgens gezondheidsexperts is het zonde dat de vaccins worden weggegooid, terwijl in armere landen coronavaccins schaars zijn.

In de Verenigde Staten zijn tot op heden zo’n 370 miljoen prikken gezet en 174 miljoen inwoners volledig gevaccineerd. Vanwege de opkomst van de Deltavariant herhaalden overheidsfunctionarissen in augustus de oproep aan inwoners om zich te laten inenten tegen het coronavirus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Minstens 15 miljoen coronavaccins weggegooid in Verenigde Staten’