Mikis Theodorakis overleden, befaamd door filmmuziek Zorba de Griek

Componist, verzetsman en politicus

Mikis Theodorakis in 1974.
Mikis Theodorakis in 1974. Foto Aristotle Saris/AP

De Griekse componist Mikis Theodorakis is donderdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Griekse ministerie van Cultuur bekendgemaakt. Internationaal verwierf Theodorakis vooral faam met zijn muzikale bijdrage aan de film Zorba the Greek (1964), waarop tegenwoordig wereldwijd de moderne sirtaki wordt gedanst. Zijn composities werden onder meer gespeeld door The Beatles, Shirley Bassey en Edith Piaf. Tijdens de junta in Griekenland, die duurde van 1967 tot 1974, begon Theodorakis een verzetsbeweging. Het kolonelsregime verbood zijn muziek en arresteerde hem, om hem in 1970 na een internationale campagne vrij te laten en te verbannen. Na de val van de dictatuur keerde hij terug naar Griekenland en bekleedde hij posities in het parlement. Ook was hij van 1990 tot 1992 minister zonder portefeuille. (NRC)