Kledingindustrie

Stuk minder modebedrijven tekenen nieuw convenant

Het nieuwe Bangladesh-kledingakkoord is vooralsnog ondertekend door tachtig bedrijven. Dat heeft de organisatie achter de deal woensdag bekendgemaakt, de dag dat het vernieuwde akkoord officieel ingaat. Het vorige convenant, dat officieel het ‘International Accord for Health and Safety in the Textile and Garment Industry’ heet, werd gesloten met tweehonderd bedrijven.

Vorige week werd bekend dat na lang onderhandelen een nieuwe reeks afspraken was opgesteld. Het oude akkoord verliep in 2018 en werd in de tussentijd twee keer verlengd. Met de deal verbinden kledingmerken zich juridisch aan afspraken voor het verbeteren van de brand- en bouwveiligheid van kledingfabrieken. Ondertekenaars zijn bijvoorbeeld verplicht om inspecties uit te laten voeren in fabrieken en eventueel geconstateerde gebreken op te volgen. Onder meer Nederlandse bedrijven als Zeeman, Hema en C&A ondertekenden het akkoord tot nu toe (pdf).

Het Bangladesh-akkoord werd in het leven geroepen na het instorten van een textielfabriek in de Bengaalse hoofdstad Dhaka in 2013, waarbij meer dan 1.100 mensen omkwamen. Ruim 2.500 werknemers raakten gewond. In de acht verdiepingen tellende fabriek lieten veel westerse merken hun kleding maken. (NRC)