Recensie

Recensie Muziek

Interactie tussen diverse klankwerelden

Soms is een idee beter dan het klinkende resultaat. Dat is een beetje het euvel van Ciaccona van topviolist Ilya Gringolts, die rond de eeuwwisseling de podia veroverde als protegé van Itzhak Perlman. Op zijn nieuwe cd combineert Gringolts de legendarische ‘Chaconne’ uit de Tweede vioolpartita van Bach met hedendaagse chaconnes – een variatievorm met een steeds herhaalde baslijn. Het zwaartepunt van de cd ligt bij de Kontrapartita (2008) van de Franse componist Brice Pauset, die is geïnspireerd op delen uit Bachs vioolpartita’s. Gringolts vlecht Pauset en Bach consequent door elkaar, wat zorgt voor een spannend spel van interactie tussen zeer diverse, maar verwante klankwerelden. Alleen laat Gringolts deze combinatie van een klein uur nog voorafgaan door twee andere moderne chaconne-cycli, van Heinz Holliger (2014) en Roberto Gerhard (1959). Hoe inventief en divers die tastende en grillige vioolstukjes ook zijn, hoe virtuoos Gringolts ze ook vertolkt – de cd is met 85 minuten simpelweg te lang.