Hoogste militair VS: we zouden samen met Taliban terrorisme kunnen bestrijden

De Amerikaanse generaal Mark Milley tijdens zijn toespraak over het vertrek van de Amerikanen uit Afghanistan.
De Amerikaanse generaal Mark Milley tijdens zijn toespraak over het vertrek van de Amerikanen uit Afghanistan. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

De Verenigde Staten zouden in de toekomst samen kunnen optrekken met de Taliban bij het bestrijden van Islamitische Staat (IS) en andere terreurbewegingen. Dat stelde generaal Mark Milley, de hoogste Amerikaanse militair, woensdagavond bij een persconferentie over het vertrek van de Amerikanen uit Afghanistan. Wel noemde hij de Taliban „meedogenloos” en vroeg hij zich af of zij hun doen en laten zullen veranderen.

Amerikaanse militairen werkten de afgelopen weken in Kabul noodgedwongen nauw samen met de Taliban om tienduizenden mensen uit het land te evacueren. Milley stelde hierover dat je „in een oorlog alles moet doen om het risico van de missie te beperken”. De eveneens aanwezige minister van Defensie Lloyd Austin toonde zich terughoudend over verdere samenwerking met de Taliban: „Ik zou niet vooruit lopen op het breder trekken van de verhoudingen.”

De Afghaans-Pakistaanse tak van IS greep de evacuatie van buitenlanders en Afghaanse vluchtelingen aan om te laten zien dat de terreurbeweging nog niet verslagen is. Bij een door de groepering opgeëiste zelfmoordaanslag vielen bijna tweehonderd doden en meer dan 140 gewonden. Volgens getuigen stierf niet iedereen door de explosie, maar viel een deel van de slachtoffers doordat Amerikaanse militairen in paniek het vuur zouden hebben geopend op de mensenmassa.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hoogste militair VS: we zouden samen met Taliban terrorisme kunnen bestrijden