Facebook evacueerde eigen werknemers uit Afghanistan naar Mexico

De evacués arriveren in Mexico.
De evacués arriveren in Mexico. Foto EPA

Facebook heeft geholpen om 175 burgers te evacueren uit Afghanistan nadat de Taliban de macht hebben overgenomen in het land. Onder hen zouden ook enkele personeelsleden van het techbedrijf zitten. Ook zouden journalisten en activisten op de evacuatievlucht zijn meegenomen. De evacués vlogen naar Mexico en arriveerden daar dinsdag. Dat maakte Facebook donderdagochtend bekend tegen BBC.

Een woordvoerder van het bedrijf stelt tegen de Britse nieuwszender dat Facebook probeerde journalisten weg te halen uit Afghanistan, omdat hun families – onder wie 75 kinderen – volgens de woordvoerder in groot gevaar verkeerden. Bij de vlucht zou de Mexicaanse regering hebben geholpen. Facebook maakt niet duidelijk wat hun rol precies inhield bij de evacuatieoperatie.

Bovendien heeft het techbedrijf nieuwe veiligheidsmaatregelen genomen voor gebruikers in Afghanistan. Zo kunnen zij hun profielen eenvoudig vergrendelen voor de buitenwereld. Daardoor kan niemand uitingen, foto’s of berichten meer zien op het platform, heeft veiligheidsdirecteur Nathaniel Gleicher laten weten. Facebook weert ook de inhoud van Taliban-propaganda van de kanalen, omdat het bedrijf de fundamentalistische groepering als terroristen beschouwt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Facebook evacueerde eigen werknemers uit Afghanistan naar Mexico