‘Een designerstuk gooien we niet weg’

Stijlfamilie Glenda de Vries (61) is modedocent, sieradenontwerper en trendforecaster. Haar dochter Xaviera Aubri (40) is stylist en journalist, en winkelt graag in de kledingkast van haar moeder. „Ze aast vooral op mijn Miu Miu- en Prada-schoenen.”

Glenda draagt een zelfgemaakte jurk, een vest en armbanden van J.Crew en schoenen van Converse. Xaviera draagt een jurk van Sandro, oorbellen van Topshop en schoenen van Givenchy. Foto Jaimy Gail

Glenda

„Mode zat er al vroeg in bij Xaviera. Ze zat nog op de basisschool toen ik terugkwam van een zakenreis en mijn favoriete Christian Lacroix-trui nergens kon vinden. Een paar weken later kreeg ik Xaviera’s schoolfoto’s toegestuurd, en ja hoor.

„Onze smaken verschillen. Xaviera houdt erg van zwart, ik draag dat nooit. Mijn favoriete kleuren zijn roze, goud, groen en oranje. En ik ben gek op dessins, bijous en glitter – vooral pailletten. Maar dan wel van mooie kwaliteit, niet die goedkope die je tegenwoordig overal ziet. Ik ben een ekstertje, al sinds ik in de wieg lag. Dries Van Noten is ons grootste raakvlak. Hij is heel goed in materialen en dessins. Als ik zijn stoffen zie, begint het designradertje in m’n hoofd onmiddellijk te draaien. De jurk die ik op de foto draag, heb ik zelf gemaakt van een Dries Van Noten-stof, waar ik vervolgens struisvogelveren en bloemen van kant en pailletten aan heb toegevoegd.

Glenda

„Xaviera slaagt bij Dries vaak op de mannenafdeling. We gaan al negentien jaar bijna elk seizoen samen naar zijn stocksale in Antwerpen, waar je kleding en stoffen uit vorige seizoenen kunt vinden. Als een van ons niet mee kan, appt de ander de hele dag foto’s door. Als Xaviera nu bij mij komt, is haar favoriete bezigheid nog steeds ‘winkelen’ in mijn kast. We hebben dezelfde schoenmaat en ze aast vooral op mijn Miu Miu- en Prada-schoenen van vóór 2000. Ik zeg vaak nee, maar we hebben laatst wel iets geruild: haar witte Prada-kitten heels voor mijn Miu Miu-brogues met een blokhak.”

Xaviera „Met een moeder die in de mode werkt, werd ik als tiener nooit tegengewerkt tijdens de ontdekkingsreis naar mijn smaak. Ik kleedde me van jongs af aan heel anders dan mijn klasgenoten en ging gerust in een preppy blazer met een foute nepleren broek en skateschoenen naar school. Mijn moeder stimuleerde dat alleen maar, al waren er wel kaders. Geen hotpants, en geen minirokken die zo kort waren dat ze op een riem leken. Mijn kleedgeld werd door mijn moeder voor me opgespaard en als we samen op reis gingen, mocht ik dat hele bedrag in één keer uitgeven. Het liefst bij Urban Outfitters in New York, daar kon je begin jaren negentig vrij extreme dingen kopen die je in Nederland niet kon krijgen.

Buy less, buy better is iets waarmee ik ben opgevoed. De Givenchy-schoenen op de foto heb ik al sinds 2013 en draag ik nog steeds. We letten allebei op de prijs. Daarom gaan we naar stocksales, waar je kwaliteit voor een schappelijke prijs kunt kopen. En ik winkelde al bij online outlet The Outnet toen niemand dat nog kende. Bij de Century 21-outlet in New York heb ik ooit een gebreid Missoni-vest met een haal voor 35 dollar gekocht. Die haal had ik zo gerepareerd.

„Een designerstuk gooien we niet weg. Als iets niet meer te repareren is, maken we er bijvoorbeeld een kussen of lavendelzakjes van. Toen het Missoni-vest echt afgedragen was, heeft m’n stiefdochter er scrunchies van gemaakt. Dus het heeft de volgende generatie inmiddels ook bereikt.”

Foto Jaimy Gail. Haar en make-up Vannessa Chan