Bezorgde Hamer: wees voorzichtig met elkaar

Scheidend informateur Hamer zei bij de presentatie van haar eindverslag herhaaldelijk „heel bezorgd” te zijn over de impasse van de formatie. „Mijn overheersende gevoel is bezorgdheid.”

Desondanks ziet ze nog steeds mogelijkheden voor de vorming van een nieuw kabinet. „Maar wees voorzichtig met elkaar”, waarschuwt ze de partijen „het is een dun en broos lijntje naar nul onderaan de streep”.

Toen een verslaggever Hamer vroeg of er dan nieuwe verkiezingen komen, antwoordde ze: „als je geen opties meer hebt, dan is het spel over. Maar uiteindelijk is het aan de Kamer om die conclusie te trekken”.

Nu een meerderheidscoalitie niet langer mogelijk is, hebben de partijen tegenover Hamer de voorkeur voor een minderheidsvariant uitgesproken. Een ‘zakenkabinet’ gevormd door ministers van buiten de politiek was voor de partijen geen optie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Hamer: zorgelijk dat er geen meerderheidscoalitie mogelijk is