Brieven

Wegenwacht

De ANWB is behalve een wegenwacht ook een lobbyclub

Foto David van Dam

In de vorm van een prettig te lezen human interest-verhaal over „drukte” voor de ANWB, plaatste NRC in feite een lange advertorial: Klapbanden, lege accu’s en fietsers in nood (30/8). Als ervoor betaald zou zijn en het er tussen haakjes boven stond, zou het nog te accepteren zijn. Want het is dankzij het onrechtvaardige monopolie op hulp langs de snelweg dat deze ‘vereniging’ zo groot en machtig blijft. Concurrenten moeten de auto met pech op de snelweg eerst naar een parkeerplaats slepen. VVD-vrienden in de regering maken hier geen probleem van, ondanks het geloof in de vrije markt.

Massa’s mensen zijn alleen ANWB-lid voor de, overigens uitstekende, wegenwacht. De alternatieven voor de wegenwacht komen er nauwelijks tussen. Dit lijkt triviaal, maar de ANWB is tegelijk ook een grote vroemvroemlobby ‘in het belang van de leden’. Alleen, wat dat inhoudt, komt niet democratisch tot stand. Het zou ook een enorme ledendemocratie vergen waar de vakbonden bij in de schaduw passen. Met je wegenwachtabonnement ondersteun je zo ongemerkt een massieve steunpilaar van de vroemvroemlobby. Natuur-, milieu-, voetgangers-, en fietsersorganisaties krijgen een dergelijk privilege niet cadeau van de wetgever.

Amsterdam