Voorzitter Europese Raad wil groter militair vermogen binnen de EU

De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel vindt dat de Afghaanse crisis liet zien dat de Europese Unie meer autonomie en militair vermogen nodig heeft om zelf te kunnen handelen in crisissituaties. Nu waren de Europese lidstaten volgens hem te afhankelijk van de Verenigde Staten bij het evacueren van eigen staatsburgers en Afghanen met uitreispapieren. Michel ziet het vergroten van de Europese invloed daarom als de grootste uitdaging in de komende tijd, vertelde hij op een internationale conferentie in Slovenië woensdag.

Het mag volgens hem niet nog eens gebeuren dat de EU op deze manier afhankelijk is van de Verenigde Staten. Hij wil dat de EU nadenkt over een nieuwe fase in de collectieve veiligheid en defensie in Europa. Vooral vindt hij het belangrijk dat de EU een „groter vermogen krijgt om wereldwijd in actie te komen”.

Twitter avatar eucopresident Charles Michel European influence will be our greatest challenge. We don’t need another #Afghanistan to grasp that the EU must strive for greater autonomy and capacity for action. Our strategic autonomy requires working on our economic power, neighbourhood and security capabilities. #BSF2021 https://t.co/M9Nyp1n5of
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse ambassade Kabul werkt tijdelijk vanuit Qatar