Voormalig F1-kampioen en feestbeest Räikkönen kondigt afscheid aan

Formule 1 De Fin Kimi Räikkönen werd in 2007 wereldkampioen in een Ferrari en reed de meeste races van iedereen. Hij staat bekend om zijn snelheid, zijn voorliefde voor feesten en zijn onderkoelde persoonlijkheid.
Kimi Räikkönen bij de Grand Prix van België vorige week.
Kimi Räikkönen bij de Grand Prix van België vorige week. Foto Reuters

Hij is de meest ervaren Formule 1-coureur aller tijden, reed voor illustere merken als Ferrari en McLaren - en kwam ook bekend te staan om zijn opvallende persoonlijkheid buiten de auto. Voormalig wereldkampioen Kimi Räikkönen neemt na dit seizoen afscheid van de sport. Dat heeft de Fin woensdag laten weten op zijn Instagrampagina.

Räikkönen (41), sinds 2019 onder contract bij Alfa Romeo, leek al een tijdje op weg naar de uitgang. Aansprekende resultaten boekte hij de laatste seizoenen niet meer. „Het was geen makkelijke keuze”, schrijft hij evenwel in zijn Instagrambericht. „Na dit seizoen is het tijd voor nieuwe dingen.”

Voor zijn F1-debuut in 2001 had Räikkönen nog maar 23 autoraces gereden. Toch maakt hij in zijn eerste jaar, bij middenmoter Sauber, zo veel indruk, dat hij snel daarna mocht instappen in de snelle auto’s van McLaren. Daar won hij zijn eerste Grands Prix. In 2007 vertrok hij naar Ferrari, waar hij meteen wereldkampioen werd. Drie jaar later verliet hij de Formule 1 even, om vanaf 2012 terug te komen bij Lotus en daarna - opnieuw - Ferrari. Zijn laatste Grand Prix won Räikkönen in 2018; in totaal schreef hij 21 races op zijn naam.

Val van boot

Tijdens zijn eerste jaren in de sport ontwikkelde Räikkönen een imago als feestbeest. Zo doken er beelden op van de coureur waarop hij dronken van zijn boot valt. Een paar jaar geleden was de voormalig kampioen nog in beschonken toestand present bij het chique gala aan het einde van het F1-seizoen.

Een rustige kant heeft Räikkönen, inmiddels getrouwd en vader van twee kinderen, echter ook. Zijn onderkoelde en zwijgzame karakter leverde hem de bijnaam The Iceman op. Op interviewvragen reageert Räikkönen zo vaak met „bwoah”, dat er op YouTube compilaties van zijn te vinden.

Soms ontdooide de Fin. Zoals in 2017, toen hij tijdens een race een klein jongetje op de tribune naar de Ferrari-pits liet komen nadat het ventje huilend op tv te zien was geweest vanwege de uitvalbeurt van Räikkönen, zijn favoriete rijder. Onder fans was Räikkönen een van de populairste coureurs.

De Grand Prix van Abu Dhabi in december zal Räikkönens 351ste en laatste Grand Prix zijn. Geen enkele andere coureur reed er zo veel. Hij staat momenteel zeventiende in de WK-stand, met twee punten. „De Formule 1 mag dan afgelopen zijn voor me”, schrijft Räikkönen op Instagram, „maar er is veel meer in het leven dat ik wil ervaren en waarvan ik wil genieten.”