Vollenbroek bedreigd om GP-verzet: ‘Dit moet niet kunnen in rechtsstaat’

Milieuorganisatie Johan Vollenbroek verzet zich tegen de Grand Prix in Zandvoort. Dat komt hem op bedreigingen en scheldpartijen te staan, maar hij blijft procederen.
MOB-voorzitter Johan Vollenbroek die procedeerde tegen de GP in Zandvoort.
MOB-voorzitter Johan Vollenbroek die procedeerde tegen de GP in Zandvoort. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Johan Vollenbroek, voorzitter van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), staat in contact met de politie vanwege doodsbedreigingen van Formule 1-liefhebbers. De scheldpartijen en bedreigingen komen naar aanleiding van het verzet van Vollenbroek tegen de Grand Prix in Zandvoort. Hij wil niet zeggen om hoeveel bedreigingen het gaat.

Lees ook: Milieubeweging verliest zaak, F1-race Zandvoort kan doorgaan

Dinsdag oordeelde de rechter in een kort geding dat de Formule 1-wedstrijd door kan gaan. „Na die uitspraak zijn de bedreigingen teruggezakt tot scheldpartijen”, reageert Vollenbroek woensdag. „Maar als de rechter het wel had afgelast, dan hadden we verdergaande veiligheidsmaatregelen moeten treffen. Per e-mail en sociale media sturen ze de meest walgelijke dingen naar je. Voor de zitting van het kort geding is ons medegedeeld dat er een prijs op mijn hoofd zou zijn gezet.” De milieuactivist heeft geen aangifte gedaan tegen de bedreigingen, maar onderhoudt wel contact met de politie.

‘Moreel vacuüm’

De dreigende woorden passen in een verhit klimaat dat mede is gecreëerd door politici, vindt hij. „Dit moet niet kunnen in een rechtsstaat”, zegt Vollenbroek. „Deze bedreigingen tonen aan dat we als samenleving tot een dieptepunt zijn afgezakt. De afgelopen tien jaar is er een moreel vacuüm ontstaan. Daarbij valt de politiek genoeg te verwijten.”

Als voorbeeld noemt hij de recente protestacties in Harskamp, waar racistische leuzen werden geuit nadat daar Afghaanse vluchtelingen werden gehuisvest. „De regering veroordeelt dat nauwelijks. Als Rutte het goede voorbeeld niet geeft, dan valt ook niks te verwachten van burgers zelf. We leven zo langzamerhand in een bananenrepubliek. Nederland zit na tien jaar Rutte in een moreel faillissement.”

Lees ook: De Raad van State zag in het stikstofprogramma de zoveelste trucage van de overheid

Stikstof

De bedreigingen zijn niet van invloed op de maatschappelijke betrokkenheid van de milieuactivist, die via MOB eerder bij de Raad van State afdwong dat het kabinet meer moest doen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Stikstof was voor zijn organisatie ook de steen des aanstoots om de doorgang van de GP aan te vechten. Volgens Vollenbroek is het evenement slecht voor de natuur in het gebied. De rechter oordeelde echter dat de GP door kan gaan.

De milieuorganisatie heeft nog een andere bodemprocedure lopen tegen de GP. „We zetten dit gewoon door. Daarbij krijgen we steun uit alle hoeken van de samenleving. Naast de bedreigingsmails komen er ook massaal steunbetuigingen binnen en donaties van betrokken burgers.”