VK lanceert ‘Operatie Warm Welkom’: Afghanen mogen zich eeuwig vestigen

Duizenden Afghaanse asielzoekers mogen zich permanent in het Verenigd Koninkrijk vestigen als ze zich in Afghanistan hebben ingezet voor de Britse overheidsinstanties. Aanvankelijk mochten zij maximaal vijf jaar blijven. Volgens Britse media geldt de permanente verblijfsduur voor zo’n 8.000 van de 15.000 Afghanen naar het VK zijn gekomen nadat de Taliban de macht overnamen in Afghanistan.

Het Britse kabinet heeft de asielprocedure omgedoopt tot de „Operatie Warm Welkom”. Die houdt in dat Afghanen nooit meer verplicht moeten emigreren en zonder beperkingen op zoek kunnen naar werk. Ook mogen kinderen gebruik maken van het onderwijs en krijgen Afghaanse vluchtelingen toegang tot het Britse zorgstelsel. „We zijn de Afghanen enorm veel verschuldigd en ik ben vastbesloten dat we hen en hun families de steun geven die ze nodig hebben om hun leven hier weer op te bouwen”, aldus premier Boris Johnson.

De Britse overheid heeft 12 miljoen pond (ongeveer 13,9 miljoen euro) vrijgemaakt om extra plekken in het onderwijs beschikbaar te stellen. Met het geld moeten de Afghaanse kinderen versneld worden ingeschreven en moet er vervoer beschikbaar komen. Bovendien moeten scholen docenten aanstellen voor speciale taalondersteuning. Ook krijgen Afghanen een coronavaccinatie aangeboden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Afghanistanblog 31 augustus