Texanen riskeren boete bij abortus na zes weken zwangerschap

Wetgeving Vanaf woensdag is verscherpte abortuswetgeving van kracht in Texas: op het uitvoeren van een abortus na zes weken zwangerschap staat een boete van 10.000 dollar.
Het Hooggerechtshof moet de wet nog beoordelen.
Het Hooggerechtshof moet de wet nog beoordelen. Foto Eric Gay/AP Photo

De Amerikaanse staat Texas heeft de abortuswetgeving flink verscherpt. In de staat is het voortaan illegaal om een zwangerschap af te breken bij een kind van wie de hartslag waarneembaar is, wat al na zes weken het geval kan zijn. Ook maakt de nieuwe wet het mogelijk om klachten in te dienen tegen artsen van abortusklinieken die foetussen weghalen ouder dan zes weken. Als een arts daarvoor wordt veroordeeld, moet hij of zij 10.000 dollar (zo’n 8.500 euro) betalen aan degene die de klacht heeft ingediend.

De wet maakt een abortus na de tijdslimiet van zes weken onmogelijk, terwijl het kan zijn dat vrouwen na die termijn nog niet weten of doorhebben dat ze zwanger zijn. In de wet zijn geen uitzonderingen opgenomen voor verkrachtingen en incest. Als een vrouw na zes weken toch een abortus wil laten uitvoeren, moet ze daarvoor naar een andere Amerikaanse staat reizen. Texanen kunnen ook artsen aanklagen en chauffeurs die een vrouw naar de kliniek rijden. Ook degene die de abortus betaalt riskeert een boete.

Lees ook: De anti-abortusbeweging in de VS wordt met de dag zelfverzekerder

Volgens Amerikaanse media moet het Hooggerechtshof zich nog uitspreken over de wetgeving, die desondanks wel al van kracht is. De Republikeinse gouverneur Greg Abbott van Texas stelde dat via abortussen jaarlijks „miljoenen kinderen” worden „vermoord”. „In Texas maken we er werk van die kinderen te redden.”

Begin juni verwierf de 18-jarige student Paxton Smith internationale bekendheid met haar toespraak over de controversiële wet. Ten overstaan van andere studenten op haar middelbare school in Dallas fulmineerde Smith tegen de vrijheidsbeperkingen die vrouwen kregen opgelegd. „Er is een oorlog gaande tegen mijn lichaam en mijn rechten. Een oorlog tegen de rechten van je moeders, zussen en dochters”, zei ze onder meer. „We kunnen niet zwijgen.” Haar rede werd miljoenen keren bekeken. Ze werd geprezen door onder andere Hillary Clinton, maar kreeg ook veel kritiek uit conservatieve hoek.