Van Berghuis tot Ihattaren: 609 wisselingen tijdens transferzomer

Transfermarkt In totaal werden 609 transfers geregistreerd door de KNVB deze zomer. Op de laatste transferdag werden 46 overschrijvingen voltooid.
Mo Ihattaren gaat van PSV naar het Italiaanse Juventus.
Mo Ihattaren gaat van PSV naar het Italiaanse Juventus. Foto Jeroen Putmans/ANP

Om 23.59 uur op dinsdagavond stond de transferteller van de KNVB op 609, het totaal aantal transfers op de Nederlandse voetbalmarkt deze zomer. Het was daarmee de rustigste voetbaltransferzomer sinds 2016, meldt de voetbalbond woensdag. Toen werden 582 transfers geregistreerd. Een paar minuten voor middernacht was de overgang van FC Groningen-speler Gabriel Gudmundsson naar het Franse LOSC Lille de laatste transfer die rondkwam.

Op Deadline Day, de laatste dag van de transferperiode, werden nog 46 overschrijvingen rond Nederlandse clubs voltooid. In totaal wisselden 227 voetballers van Nederlandse profclub. 175 nieuwe spelers van buitenlandse clubs zullen het komende seizoen in de Eredivisie of de Keuken Kampioen Divisie te bewonderen zijn, 207 spelers maakten juist een transfer van een Nederlandse club naar een competitie elders. Hoeveel geld er in totaal met deze transfers gemoeid is geweest, is niet direct duidelijk.

Lees ook: Ook tussen voetballers en hun makelaars draait alles om geld

FC Groningen

Met name voor FC Groningen was de laatste transferdag een drukke. De club haalde nog vijf spelers binnen, van wie een op huurbasis, en verkocht naast de Zweedse linksback Gudmundsson ook middenvelder Azor Matusiwa. Hij vertrekt naar het Franse Stade Reims. Matusiwa was niet de eerste Eredivisie-aankoop van de Franse club deze zomer, Heerenveen-aanvaller Mitchell van Bergen vertrok eerder al naar Reims. Ook de Franse clubs Olympique Nice (Pablo Rosario en Calvin Stengs), AS Monaco (Myron Boadu) en Stade Brest (keeper Marco Bizot) winkelden in Nederland.

Op de laatste transferdag kwam ook het vertrek van PSV-talent Mo Ihattaren rond. Na weken van speculatie nam de Italiaanse topclub Juventus de middenvelder annex aanvaller over, die bij PSV nauwelijks meer aan spelen toekwam. Hij wordt direct verhuurd aan Sampdoria. Ook Feyenoord was op de laatste dag actief. De Rotterdamse club haalde met de Belgische spits Cyriel Dessers (Racing Genk) en het Engelse talent Reiss Nelson (Arsenal) twee spelers op huurbasis binnen. Ridgeciano Haps en Wouter Burger vertrokken juist, naar respectievelijk het Italiaanse Venezia en het Zwitserse FC Basel.

Steven Berghuis

Binnen Nederland was verder de overgang van Steven Berghuis opvallend. Hij werd begin juli door Ajax overgenomen van Feyenoord, waar hij een aantal seizoenen een bepalende speler was. Met de transfer was een bedrag van 4 tot 5,5 miljoen euro gemoeid. Na afronding van de transfer ontvingen Berghuis en zijn gezin tientallen bedreigingen.

Ook internationaal gezien leverde de afgelopen transferzomer opmerkelijke wisselingen op. Zo vertrok de Argentijnse aanvaller Lionel Messi na twee decennia bij FC Barcelona. Hij tekende in augustus een miljoenencontract bij Paris Saint-Germain. Ook de transfer van Messi’s eeuwige rivaal, de Portugees Cristiano Ronaldo, deed stof op waaien. Hij keert na twaalf jaar terug bij Manchester United, de club waar hij doorbrak.