Remkes wil informateur worden en krijgt toestemming voor nevenfunctie

Johan Remkes is bereid de nieuwe informateur te worden en tegelijkertijd waarnemend commissaris van de koning in Limburg te blijven. Hij heeft toestemming gekregen van de minister van Binnenlandse Zaken om de twee functies te combineren, zo schrijft hij woensdag in een brief aan de Limburgse Staten.

Remkes stelt dat het aannemen van de post als informateur „agendatechnische consequenties heeft” voor zijn functie als commissaris van de koning. Zijn nieuwe taken zal hij „zo goed mogelijk in proberen te passen in mijn provinciale verantwoordelijkheden”. De minister zou vanuit het landsbelang hebben ingestemd met het combineren van de twee banen.

Eerder vandaag werd bekend dat de VVD Remkes, een partijgenoot met ruim 45 jaar ervaring in het openbaar bestuur, heeft voorgedragen om de nieuwe informateur te worden in de vastgelopen formatie. Daarmee is nog niet gezegd dat hij de functie ook daadwerkelijk zal bekleden: de Tweede Kamer moet hier eerst mee instemmen. Naar verwachting debatteert de Kamer daar dinsdag 7 september over.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: VVD wil Johan Remkes als nieuwe informateur