Rechter: Heineken moet huur verlagen voor wegens corona gesloten café

Rechtszaak Heineken moet een café-eigenaar van de rechter een deel van de huur terugbetalen omdat het pand door corona gesloten bleef.

Maarten Rooijakkers in café Dollars, dat hij van Heineken huurt.
Maarten Rooijakkers in café Dollars, dat hij van Heineken huurt. Foto Dieuwertje Bravenboer

Heineken moet huurkorting verlenen aan een horecaondernemer in Nijmegen wiens café sinds maart 2020 gesloten is vanwege de coronacrisis. Dat heeft de rechtbank Gelderland deze week geoordeeld.

De rechter ziet een „verstoring” van het evenwicht in de huurovereenkomst door de beperkingen die de overheid de horeca heeft opgelegd. Als leidraad voor de huurkorting hanteert de rechtbank de overheidsregeling voor tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL).

De zaak is aangespannen door de eigenaar van het cafe, Maarten Rooijakkers. Hij huurt het pand van Heineken in een tussenhuurconstructie; de brouwer zelf huurt het van een vastgoedpartij.

Begin augustus vertelde Rooijakkers in een artikel in NRC waarom hij vindt dat Heineken een deel van zijn huurlasten zou moeten dragen. Het cafe, Dollars, is volgens hem niet geschikt om te heropenen in de ‘anderhalvemetersamenleving’, omdat het pand te klein is en zijn onderneming grotendeels gericht is op live muziek.

De rechter gaat in die redenering mee. Ook is de onderneming volgens het vonnis „niet uitgerust om zich bijvoorbeeld te richten op afhaalproducten”. Heineken betoogde juist dat Rooijakkers zich niet genoeg had ingezet om toch omzet te behalen vanaf het moment dat de horeca (deels) mocht heropenen.

Omzetverlies

Het deel van de huur dat Heineken volgens het vonnis van de rechter voor eigen rekening moet nemen, is afhankelijk is van de tegemoetkoming in de vaste lasten die de overheid Roooijakkers aanreikt. Het deel van de huur dat ze niet vergoedt, moet gelijkelijk door cafébaas en Heineken worden gedeeld.

De TVL is bedoeld voor ondernemers met omzetverlies door coronamaatregelen. De regeling werd ingevoerd in juni 2020. Toen dekte ze (maximaal) 50 procent van de vaste lasten. Inmiddels is de vergoeding een paar keer verhoogd. Sinds het tweede kwartaal van 2021 bedraagt de TVL 100 procent. Voor de eerdere periode moeten Heineken en Rooijakkers de ‘pijn’ van de resterende huur dus delen, aldus het vonnis.

Machtsmisbruik

Rooijakkers klaagde eerder in NRC over de machtsverhouding tussen multinational Heineken en individuele horecaondernemers. Omdat hij huurt van Heineken, is hij verplicht een Heinekenmerk pils op de tap te zetten. Daarvoor zegt hij een te hoge inkoopprijs te moeten betalen.

Ook in de rechtszaak werd die gedwongen winkelnering opgevoerd. Maar volgens de rechter „voert het te ver” om vermeend machtsmisbruik te betrekken in een zaak over de coronacrisis.