Ratelbandachtig geschetter

Iedereen Leest Op deze plek schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week: Je bent zoals je denkt van Michael Pilarczyk, de opvolger van het populaire Master your mindset.

Om nou te zeggen dat ik een sucker voor zelfhulpboeken ben, is te veel gezegd. Maar mooi dat Allen Carr me twintig jaar geleden hielp om te stoppen met roken. Open deur of niet, zijn mantra dat roken niets anders is dan het voeden van je verslaving, trof doel. Boeken over timemanagement en concentratie, toch ook een soort zelfhulpliteratuur, neem ik gretig tot me. Het kortgeleden verschenen Leef meer, denk minder van de Deense psychologe Pia Callesen, dat laat zien hoe je storende gedachten de baas kunt worden, heb ik meteen gekocht voor mijn tot tobberij geneigde echtgenoot. En stiekem ook voor mezelf. Alleen al die titel, ‘leef meer, denk minder’, is in al zijn eenvoud een geniale leefregel, die bij mij al een paar keer een piekeraanval heeft gecoupeerd.

Dus toen het verzoek kwam voor deze rubriek Je bent zoals je denkt van Michael Pilarczyk te bespreken, ook al werd op de redactie getwijfeld of het überhaupt moest worden besproken, zei ik ja. Ik nam me voor één inzichtje of levenslesje te ontdekken, een enkel zinnetje desnoods, dat me zou inspireren of iets nieuws zou leren. Voor iemand die zich al laat raken door een spreuk op een theelabel („a relaxed mind is a creative mind”) kon dat een niet al te ingewikkelde opgave zijn.

Het bleek onmogelijk.

Je bent zoals je denkt is de opvolger van het ook nog steeds in de CPNB Top-60 vermelde Master Your Mindset, waarin Michael Pilarczyk, die zich ‘leraar in levenskunst’ noemt, vertelt hoe hij na zijn loopbaan als dj en presentator, onder meer bij Radio 538 en RTL, vier jaar ging zeilen en de spiritualiteit ontdekte. Sindsdien is ‘mensen helpen’ zijn missie. Hij wil ons leren hoe we gezond, rijk en gelukkig worden. Zo staat het op zijn website: „Join the movement for a healthy, wealthy, happy life!”

Ik nam me voor één levenslesje te ontdekken. Het bleek onmogelijk

Het basisidee: je kunt alles bereiken in het leven, als je maar wilt.

In Je bent zoals je denkt spreekt Pilarczyk ons toe via twee oude zelfhulpboeken uit de sfeer van New Thought, een spirituele beweging die begin twintigste eeuw in de VS ontstond, en die onder meer het bekendere neurolinguïstisch programmeren (NLP) heeft voortgebracht. Pilarczyk bewerkte deze boeken en voorzag ze van een inleiding. Ook hier weer dat Emile-Ratelbandachtige geschetter van ‘succes is een keuze’, vermengd met zweefpraat. Waar het om draait volgens Pilarczyk is te zorgen voor ‘sterke’ en ‘krachtige’ gedachten. Volgens de ‘kosmische wetten’ brengt zo’n gedachte, als die maar sterk genoeg is, bepaalde ‘trillingen’ voort in het universum en voilà, het mysterie zet zich in werking: „Stem af op de frequentie van de realiteit die je wenst en dat is wat je zal krijgen.”

Anders dan Callesen legt Pilarczyk niet uit hóé je controle kunt krijgen over je brein, het is allemaal gewoon een kwestie van ‘in actie komen’ en vooral heel graag willen. ‘Negatieve’ en ‘belemmerende’ gedachten dienen te worden uitgebannen. Ook twijfel is een ‘negatieve gedachte’. Pilarczyk zelf kent geen twijfel, zei hij eens in Het Parool. Nooit. Twijfel is een teken van zwakte, lafheid zelfs. Hoe eendimensionaal wil je het hebben?

Reacties: boeken@nrc.nl