‘Nog 76 van de 510 vrouwelijke journalisten in Kabul aan het werk’

Sinds de Taliban Kabul hebben overgenomen, is nog zo’n 15 procent van het vrouwelijke personeel van mediabedrijven in de Afghaanse hoofdstad aan het werk. Dat blijkt uit een peiling van Reporters Without Borders (RSF) die woensdag werd gepubliceerd. Van de 510 vrouwen die bij acht private mediabedrijven in de Afghaanse hoofdstad in dienst waren, waren er na de val van Kabul op 15 augustus nog maar 76 vrouwen aan het werk. Van hen werkten 39 als journalist.

Verschillende vrouwen meldden dat ze de afgelopen weken door de Taliban gehinderd werden bij hun werkzaamheden of dat hen verboden werd naar hun werk te gaan. Zo werd een verslaggever van een onafhankelijk persbureau Pajhwok op 25 augustus door de Taliban geslagen toen ze op reportage was in de buurt van de luchthaven van Kabul. Bij andere vrouwelijke journalisten bewaakten leden van de extremistische groepering de in- en uitgangen van hun werkplek, zodat ze niet naar buiten konden om verslag te doen.

Onder het bewind van de Taliban in Afghanistan tussen 1996 en 2001 werden vrouwen ernstig beperkt in hun rechten en vrijheden. De radicaal-islamitische beweging heeft recent verschillende malen beloofd dat vrouwen dit keer „binnen de grenzen van de islam” meer recht krijgen. Wat dat precies betekent, is niet duidelijk.

Lees ook: Vrouwen in Afghanistan: ‘Zo willen we echt niet leven’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse ambassade Kabul werkt tijdelijk vanuit Qatar