Nicky S. krijgt 17 jaar cel en tbs voor ‘speciekuipmoord’ op Belgische loodgieter

Steenbergen Wanda van R., handlanger van S. en ex van de loodgieter, krijgt tien jaar cel. De rechter zei dat de loodgieter „door een hel gegaan moet zijn” en „in een walgelijke val was gelokt”.
De politie doet onderzoek in een woning en een loods in Steenbergen.
De politie doet onderzoek in een woning en een loods in Steenbergen. Foto ANP/Venema Media

Nicky S., de man die in juni 2019 de Belgische loodgieter Johan van der Heyden vermoordde, heeft woensdag 17 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De 41-jarige Wanda van R. uit het Belgische Zoersel krijgt tien jaar cel opgelegd. De rechter zei dat de loodgieter „door een hel gegaan moet zijn” en „in een walgelijke val was gelokt”.

Van R. had een relatie met de getrouwde Van der Heyden. De loodgieter had haar verteld dat hij veel contant geld had en toen Van R. een relatie kreeg met S. werd het plan opgevat Van der Heyden van dat geld te beroven. Het slachtoffer werd in juni 2019 in de buurt van de Brabantse gemeente Steenbergen ontvoerd en vermoord. Zijn lijk werd vervolgens met een kettingzaag in stukken gezaagd bij de woonwagen van Edna V. in Steenbergen, waarna de resten op het erf van V. in brand zijn gestoken. De resten van het lijk werden daarna in een speciekuip gedumpt, die de verdachten vulden met cement en op de bodem van het Schelde-Rijnkanaal gooiden. In januari 2020 werden de stoffelijke resten van Van der Heyden gevonden.

V. kreeg 8 jaar cel en haar dochter Cheyenne gaat vrijuit. Ze hielp bij de aanschaf van de speciekuip en het cement. Ten tijde van de moord was zij 18 jaar en volgens de rechter was haar bijdrage eraan gering en vooral te wijten aan psychische overmacht, door een ontwikkelingsstoornis en haar sterke afhankelijkheid van en loyaliteit aan haar moeder.