Nederlandse delegatie sprak met Taliban over evacuaties uit Afghanistan

Een Nederlandse delegatie heeft in Qatar met afgevaardigden van de Taliban gesproken over het voortzetten van evacuaties uit Afghanistan. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) woensdag op een persconferentie in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad bekendgemaakt. Het ministerie stelt dat de ontmoeting geen erkenning van het Taliban-regime in Afghanistan betekent.

Het voortzetten van de evacuaties van in Afghanistan achtergebleven Nederlandse staatsburgers en Afghanen met geldige uitreispapieren zou niet mogelijk zijn zonder met de Taliban te spreken, nu het land al ruim twee weken in handen is van de radicaal-islamitische beweging. Kaag zei dat het om „een eerste ontmoeting op ambtelijk niveau” ging.

Bovendien was het een „verkennend gesprek om te bepalen wat het standpunt van de Taliban is voorbij de publieke verklaringen”. Kaag noemde het recht van meisjes en vrouwen op onderwijs en werk, de visie van de beweging op de rechtsstaat en de veiligheidssituatie op de luchthaven van Kabul belangrijke onderwerpen om te bespreken met de Taliban.

Kaag is deze week afgereisd naar Qatar, Pakistan en Turkije om te zorgen dat de evacuaties weer op gang kunnen komen. Ze zei maandag niet van plan te zijn met de Taliban te spreken. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) stelde dinsdag dat er op enig moment „onder heel strikte voorwaarden” wél direct met de Taliban gesproken zou worden. Welke voorwaarden het kabinet aan de Taliban heeft gesteld om de gesprekken te voeren, is niet bekend.

Met medewerking van Ester Meerman.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse delegatie sprak met Taliban over evacuaties uit Afghanistan