Nederlanders wijzen vaakst naar de ander als schuldige impact coronacrisis

Nederlanders zien vaker dan inwoners van andere Europese landen de medemens als verantwoordelijke voor het aanhouden van de coronacrisis. Dat blijkt uit woensdag verschenen onderzoek van het European Council on Foreign Relations (ECFR). 63 procent van de ondervraagde Nederlanders wijst naar het individu, 31 procent ziet instituties en overheden als hoofdschuldige.

In Frankrijk, Spanje en Polen is de verhouding juist andersom. Daar vindt een meerderheid van de inwoners dat de regering meer had kunnen doen om het coronavirus te bestrijden. Laakbaar handelen door anderen, zoals het niet opvolgen van coronamaatregelen of niet laten inenten, wordt in deze landen door minder dan de helft aangewezen als oorzaak van de gevolgen die het virus heeft, zoals vrijheid-beperkende maatregelen.

Mensen onder de dertig vinden in heel Europa vaker dat overheden en instituties verantwoordelijk moeten worden gehouden voor het verloop van de pandemie, terwijl zestigplussers het individu als schuldige aanwijzen. Over het algemeen zijn mensen die stemmen op regeringspartijen, zoals in Oostenrijk de Volkspartij en in Nederland de VVD, sneller geneigd om de medemens als hoofdschuldige aan te wijzen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlanders wijzen vaakst naar de ander als schuldige impact coronacrisis