Inflatie in eurozone naar 3 procent

Macro-economie

De inflatie in de eurozone is in augustus uitgekomen op 3 procent op jaarbasis, het hoogste niveau sinds 2011. In juli was de inflatie nog 2,2 procent. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag.

Vooral de hogere energieprijzen jagen de inflatie aan. Ook levensmiddelen en diensten zijn duurder geworden.

Op de financiële markten wordt met belangstelling gekeken naar de inflatie. Als die sterk stijgt, kan de Europese Centrale Bank (ECB) geneigd zijn de coronasteunmaatregelen eerder af te bouwen en de rente te verhogen. Tijdens de coronacrisis pompte de ECB honderden miljarden euro’s in de economie.

De ECB heeft een inflatie van net onder de 2 procent als doelstelling. Al jaren lag de stijging van het prijspeil daar flink onder, maar in de laatste maanden is de inflatie opgelopen. Dat kwam mede door de geleidelijke versoepeling van coronamaatregelen in Europa. Consumenten gaven als gevolg daarvan hun opgepotte geld uit. Ook had de Amerikaanse economie invloed op de inflatie. Die werd aangejaagd door de miljarden die de regering van president Joe Biden in de economie pompte. Tekorten aan chips en personeel dreven de prijzen verder op. (NRC)