GGD Groningen ontkent mijden winkelcentra met prikbus vanwege veiligheid

In een mobiele prikbus kunnen mensen zich laten vaccineren zonder afspraak.
In een mobiele prikbus kunnen mensen zich laten vaccineren zonder afspraak. Foto Maartje Geels/ANP/Hollandse Hoogte

De GGD Groningen ontkent dat de eigen mobiele priklocatie uit veiligheidsoverwegingen niet meer wordt ingezet in winkelcentra en wijken in de stad Groningen. Het Dagblad van het Noorden meldde dinsdagavond op basis van gesprekken met betrokkenen dat de unit na vijf dagen in gebruik te zijn geweest niet meer is ingezet vanwege intimiderende betogingen aan het adres van medewerkers. Volgens een woordvoerder van de GGD Groningen heeft dit echter te maken met de lage opkomst.

Gemiddeld werden sinds 16 augustus zo’n dertig mensen per dag geprikt bij de mobiele prikunit, waar mensen zich zonder afspraak kunnen laten inenten. Op sommige locaties in Groningen hielden tegenstanders van het coronavaccin demonstraties. Bij winkelcentrum Paddepoel moest de politie in actie komen om de veiligheid van medewerkers te garanderen, maar volgens de GGD-woordvoerder was dit niet de reden om de inzet van de unit te staken: „De opkomst was niet naar tevredenheid, in verhouding tot de personele inzet. We zijn aan het evalueren hoe we de prikbus effectiever kunnen inzetten op locaties in de stad en de regio. Dat is nog steeds de bedoeling.”

Of minder mensen naar de prikbus kwamen vanwege de aanwezigheid van demonstranten, wordt nog uitgezocht door de GGD Groningen. Op dit moment staat de Groningse mobiele prikunit tijdelijk bij de COA-opvanglocatie in Zoutkamp, waar Afghaanse vluchtelingen worden ingeënt tegen het coronavirus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Recordstijging omzet zakelijke dienstverlening, wel onder niveau van voor pandemie