Gewapende mannen ontvoeren 73 kinderen op school in Nigeria

Massaontvoering Uit angst voor herhaling hebben de autoriteiten alle scholen in de deelstaat gesloten. Sinds december zijn meer dan duizend scholieren ontvoerd in de regio.
De ontvoering in de Nigeriaanse deelstaat vond dagen na de vrijlating van een aantal andere ontvoerde kinderen plaats.
De ontvoering in de Nigeriaanse deelstaat vond dagen na de vrijlating van een aantal andere ontvoerde kinderen plaats. Foto AP

Een gewapende bende heeft woensdag 73 schoolkinderen ontvoerd in de deelstaat Zamfara in het noordwesten van Nigeria. In het dorp Kaya zouden de overvallers in de lucht hebben geschoten voordat ze de kinderen meenamen, meldt persbureau AP. In reactie hebben de autoriteiten alle basis- en middelbare scholen in de deelstaat gesloten uit angst voor herhaling.

Ontvoeringen komen vaker voor in dit gebied in Nigeria. Sinds december zijn er al meer dan duizend scholieren en studenten ontvoerd in het noorden van het land. Sommigen van hen zijn overleden, de meeste zijn vrijgelaten. Volgens Unicef waren nog zo’n tweehonderd kinderen gevangen voor de ontvoering van woensdag plaatsvond.

De autoriteiten leggen de schuld van de vele ontvoeringen bij criminelen uit het noorden van Nigeria. Door de betalingen van losgeld zou een kidnapindustrie zijn ontstaan. Zo zou er tussen 2011 en 2020 zo’n 18 miljoen dollar (15,2 miljoen euro) aan losgeld zijn betaald aan ontvoerders. Het lukt de regering vooralsnog niet om een einde te maken aan geweld in de regio.

Lees ook: Waarom er zoveel kinderen worden ontvoerd in Nigeria – en nog zeven vragen over het geweld in het land