Afghanen stuurden zeker 13.000 mails naar Nederlandse regering over asiel

De Nederlandse regering heeft in de afgelopen twee weken zo’n 13.000 mails binnengekregen van Afghanen die naar Nederland willen komen. Dat schreef demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol (VVD) eerder deze week in antwoord op vragen van de Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid.

Volgens Broekers-Knol is het „ondanks de grote inspanningen” niet gelukt het „overgrote deel” van de mails te registreren. Het is daarom ook niet te zeggen hoeveel van de mensen die mailcontact zochten, daadwerkelijk gevaar lopen. Ook is onduidelijk hoeveel van de 13.000 mails asielaanvragen bevatten. Zo zouden er tussen de mails ook andere vragen of dubbele asielaanvragen kunnen zitten.

De mails volgden na de aangenomen motie van D66 om Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt in Afghanistan te evacueren en de mogelijkheid tot asiel te bieden. In de eerste dagen na de motie kwamen er al duizenden mails binnen, aldus Broekers-Knol.

Ook op het ministerie van Buitenlandse Zaken zouden de wachttijden bij het contactcenter voor Afghanen lang zijn. Volgens persbureau ANP is dit „soms” het geval. In de Nederlandse media verschenen al eerder verhalen over Afghanen die stelden geen contact te krijgen met het ministerie in Nederland. Zij bellen vooral met het ministerie om hulp te krijgen bij het verlaten van het land.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse delegatie sprak met Taliban over evacuaties uit Afghanistan