Branchevereniging ouderenzorg wil inzicht in vaccinatie zorgpersoneel

Vaccins bij een vaccinatielocatie in Nederland.
Vaccins bij een vaccinatielocatie in Nederland. Foto Robin Utrecht/ANP/Hollandse Hoogte

Branchevereniging in de ouderenzorg ActiZ wil dat zorginstellingen kunnen controleren welke medewerkers gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, zodat de vaccinatiegraad op de werkvloer in de gaten gehouden kan worden. Dat heeft de woordvoerder van de vereniging woensdag bevestigd na berichtgeving door de NOS.

ActiZ vertegenwoordigt zo’n vierhonderd zorginstellingen in de ouderenzorg. Inzicht in de vaccinatiegraad zou nodig zijn om goede zorg te blijven leveren; als relatief weinig medewerkers zich hebben laten prikken, kan de vereniging mogelijk in gesprek gaan met de zorgverleners in kwestie. De woordvoerder benadrukte dat deze gegevens dan bij de bedrijfsarts zouden liggen, en niet bedoeld zijn om in te zien door het bestuur of ander personeel van de betreffende instelling.

Drie OMT-leden zeiden eerder op woensdag tegen de NOS te willen dat het kabinet het mogelijk maakt voor zorginstellingen om de vaccinatiestatus van medewerkers te registreren. Volgens de leden zorgen niet-gevaccineerde zorgmedewerkers voor een vergroot risico dat Covid-19 zich bijvoorbeeld in een verpleeghuis verder verspreidt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlanders wijzen vaakst naar de ander als schuldige impact coronacrisis