‘Bijna 15.000 Amerikaanse evacués wachten op Duits militair vliegveld’

De evacuatieoperatie van de Verenigde Staten om evacués afkomstig uit Afghanistan naar Amerika te vervoeren, is woensdagochtend hervat vanuit de Amerikaanse vliegbasis in het Duitse Ramstein-Miesenbach. Van daaruit zijn zo’n 12.000 evacués terug naar de VS gegaan, terwijl 14.900 anderen nog altijd wachten op hun reis, zo meldt CNN.

De militaire basis in Ramstein-Miesenbach is een van de grootste militaire vliegvelden buiten de VS. Sinds de Taliban de macht overnamen in Afghanistan, zijn er 106 vliegtuigen geland. Op de basis stonden al voor de machtsovername van de Taliban tienduizend tenten klaar om mensen op te vangen. Dat aantal is in de afgelopen weken snel opgeschroefd.

Het aantal evacués in de Duitse stad is inmiddels drie keer zo hoog als het inwonertal. Ramstein-Miesenbach is ook de plek waar twintig gewonde Amerikaanse militairen zijn gehuisvest, na de terroristische aanslag vorige week bij de luchthaven in Kabul. Ook werden tien gewonde Afghanen naar de basis overgevlogen na de aanslag, die is opgeëist door de Afghaanse tak van Islamitische Staat (IS-K).

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse ambassade Kabul werkt tijdelijk vanuit Qatar