Anti-homogeweld

Zes mensen krijgen doodstraf in Bangladesh voor moord op homorechtenactivisten

Zestal krijgt doodstraf in Bangladesh voor moord op homorechtenactivisten

Zes leden van een aan Al-Qaida gelieerde groepering in Bangladesh zijn dinsdag ter dood veroordeeld wegens de moord op twee homorechtenactivisten vijf jaar geleden. Het is volgens persbureau AFP de eerste keer dat een rechtbank in Bangladesh een straf oplegt wegens geweld tegen homoseksuelen, een geaardheid die verboden is in het overwegend islamitische land. In april 2016 drongen aanvallers van de moslimfundamentalistische groepering Ansar Al-Islam met machetes en geweren een appartement binnen in de hoofdstad Dhaka. Op uiterst gewelddadige wijze vermoordden ze daarbij de 35-jarige Xulhaz Mannan, redacteur van een tijdschrift voor Bengaalse lesbische vrouwen, homo’s, biseksuelen en transgenders (lhbt’s). Ook de 25-jarige homoactivist Mahbub Tonoy werd omgebracht. Kort voor ze werden vermoord, hadden de activisten al diverse doodsbedreigingen gekregen omdat ze homoseksualiteit zouden promoten. Ansar Al-Islam heeft de verantwoordelijkheid voor de moorden opgeëist. Van de zes terdoodveroordeelden zijn er volgens AFP vier bij verstek veroordeeld. (NRC)