Nederlandse ambassade Kabul werkt tijdelijk vanuit Qatar

Minister Sigrid Kaag met Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.
Minister Sigrid Kaag met Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. Foto Karim Jaafar/AFP

De Nederlandse ambassade in Kabul opereert tijdelijk vanuit Qatar. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66) gezegd, meldt persbureau ANP. Kaag is in de golfstaat voor overleg over de situatie in Afghanistan, onder meer met haar Duitse ambtgenoot Heiko Maas.

De ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul gaat weer open zodra de veiligheidssituatie in het land dat toelaat. Vorige week verlieten de laatste Nederlandse diplomaten Kabul toen de evacuatiemissie stopte.

In Qatar huist een vertegenwoordiging van de Taliban, de huidige machtshebbers van Afghanistan. Volgens Kaag heeft het land een belangrijke rol gespeeld bij de evacuatiemissie en ze bedankte Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, de Qatarese vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, dan ook nadrukkelijk voor alle steun.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlandse ambassade Kabul werkt tijdelijk vanuit Qatar