Inspectie corrigeert zo’n vijftig artsen vanwege onjuiste informatie over coronavirus

Dokterstas op een bed.
Dokterstas op een bed. Foto Roos Koole/ANP

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) corrigeerde de afgelopen maanden ongeveer vijftig artsen met een brief omdat zij verkeerde informatie hebben verspreid over het coronavirus aan hun patiënten of via sociale media. Het ging daarbij voornamelijk om artsen die wetenschappelijke informatie betwistten, medicijnen aanraadden die afweken van de professionele standaard of die actief vaccinaties ontraadden, zo meldt de IGJ dinsdag.

De inspectie waarschuwde tien van de vijftig artsen dat er sancties konden volgen van de tuchtrechter als de arts door zou gaan met het verspreiden van onjuiste informatie. Eén arts heeft een boete gekregen van 3.000 euro, omdat die medicijnen voorschreef die niet bedoeld zijn tegen het coronavirus. Verder zijn er nog artsen aangesproken die ongeldige medische verklaringen uitgaven dat iemand geen mondmasker kon dragen.

Een tuchtrechter kan een arts waarschuwen, berispen, schorsen of zelfs schrappen uit het BIG-register, een register waarin artsen zijn opgenomen om hun beroep uit te mogen voeren. De inspectie kan dit niet. Wel kan de IGJ een zorgverlener een bevel geven of een boete opleggen. De inspectie zegt expliciet de vrijheid van meningsuiting te respecteren en vindt discussie en reflectie bij zorgverleners nuttig. „Maar daarná verwacht de inspectie van artsen en andere zorgverleners wel dat zij zich houden aan de algemeen aanvaarde normen en standpunten van hun beroepsgroep. Ook in hun uitspraken aan patiënten en op sociale media.” Volgens de inspectie gaat het daarbij ook om hun uitspraken op sociale media, deze moet „feitelijk, controleerbaar en begrijpelijk zijn”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Inspectie corrigeert zo’n vijftig artsen vanwege onjuiste informatie over coronavirus