In beeld

30 dagen Afghanistan

Afghanistan heeft een bewogen maand achter de rug. Veel sneller dan verwacht overrompelde de Taliban het Afghaanse regeringsleger en zo wacht de Afghanen een nieuwe periode van mogelijk hardhandig Taliban-bestuur. Duizenden probeerden via de lucht of over land te ontkomen.
Begin augustus, toen de Taliban snel oprukten, verzamelden zich al duizenden mensen voor het paspoortkantoor in Kabul. Op de muur achter hen wordt de wachtenden ironisch genoeg ontraden naar het buitenland te emigreren. 'Breng het leven van u en uw familie niet in gevaar', staat er.
Foto Kiana Hayeri
Wachtende Afghanen bij de grens met Pakistan bij de plaats Chaman, 13 augustus. Pakistan sloot de grens enige dagen maar heropende die vervolgens weer.
Foto Akhter Gulfam / EPA
Rookwolken boven Kandahar na gevechten daar tussen het regeringsleger en de Taliban. De Taliban waren extra gebrand op het heroveren van Kandahar omdat het hun oude hoofdstad was. Op 12 augustus slaagden ze in die opzet.
Foto Sidiqullah Khan / AP
Een jonge verkoper van witte Talibanvlaggen in de provincie Herat, in het westen van Afghanistan. Op 12 augustus viel de stad Herat in handen van de Taliban.
Foto Hamed Sarfarazi / AP
Een Taliban-bewaker in Kandahar, de derde stad van het land, enkele dagen na de inname door de Taliban.
Foto Stringer / EPA
Strijders van de Taliban in het presidentieel paleis in Kabul op 15 augustus, de dag dat ook de Afghaanse hoofdstad zonder slag of stoot in hun handen viel.
Foto Zabi Karimi / AP
De portretten van vrouwen op de muur van een schoonheidssalon in Kabul zijn al beklad. Onzeker is of de Taliban dit soort ondernemingen zal laten voortbestaan.
Foto EPA
Een deelneemster aan een protestdemonstratie in de Indiase hoofdstad New Delhi na de machtsovername in Kabul door de Taliban.
Foto Sajjad Hussain / AFP
Afghanen lopen langs een portret van de gevluchte president Ashraf Ghani. De president vluchtte na de machtsovername naar het buitenland. Hij kreeg daarvoor veel kritiek te verduren.
Foto EPA
Afghanen op het dak van een vliegtuig op de luchthaven van Kabul, daags na de inname van de stad. Duizenden Afghanen probeerden uit angst voor de Taliban per vliegtuig te ontkomen. Sommigen kwamen bij die vluchtpogingen om het leven.
Foto Wakil Kohsar / AFP
Een geëvacueerde Afghaanse familie arriveert 25 augustus vanuit Kabul op het Belgische militaire vliegveld Melsbroek. De foto van het huppelende meisje ging de wereld rond.
Foto Johanna Geron / REUTERS
Verzetstrijders tegen het Talibanbewind op wacht in de Panjshirvallei. Net als 25 jaar geleden, toen de Taliban voor het eerst Afghanistan regeerden, is dit een van de laatste bolwerken van verzet in het land.
Foto Ahmad Sahel Arman / AFP
Vrijwilligers dragen lichamen weg van slachtoffers van de bomaanslag op het vliegveld van Kabul van 26 augustus. Daarbij kwamen ruim 170 mensen om het leven, onder wie 13 Amerikaanse militairen, Taliban-bewakers en burgers. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door IS-K, de Afghaanse tak van Islamitische Staat.
Foto Wakil Kohsar / AFP
Wanhopige burgers proberen het vliegveld van Kabul op te komen, in de hoop op evacuatie naar het buitenland.
Foto Akhter Gulfam / EPA
De Amerikaanse president Joe Biden betuigt op een Amerikaanse basis zijn respect voor de kist van de 20-jarige Kareem M. Nikoui, een van de Amerikaanse militairen die bij de aanslag op het vliegveld van Kabul om het leven kwamen.
Foto Carolyn Kaster / AP
Strijders van de Taliban onderzoeken op 30 augustus een auto in Kabul die door een raket was getroffen. Ook elders in de stad werden doelen geraakt door raketten, die vermoedelijk waren afgevuurd door IS-K.
Foto Wakil Kohsar / AFP