Najaarsmode: een joggingpak met hakjes, tennisstijl en hoofddoeken

Wat gaan we dragen? Fotograaf en stylist Meryem Slimani (37) signaleert de trends voor dit najaar.

Op haar Instagramaccount @meryemsfirst plaatst ze foto’s van haar moeder, die ze kleedt in modieuze streetwear met bijpassende hoofddoek. Een van de foto’s werd opgenomen in de Eregalerij van het Nederlands Fotomuseum.

„Mode is altijd een representatie van hoe we ons voelen, maar nu zie je het wel heel duidelijk. We willen laten zien dat we er nog zíjn, en tegelijk geen afscheid nemen van het comfort waaraan we gewend zijn geraakt tijdens de lockdowns. Dus zie je kledingstukken die all out gaan, met kleur en bloot, én gemakkelijke dingen. Die uitersten worden vaak bij elkaar gedragen: een joggingpak met hakjes, een jurk met Crocs. Outfits zijn ook letterlijk vaak gelaagd, en lijken een mix van kleding uit verschillende seizoenen. Misschien omdat we inmiddels bijna elk seizoen hebben gemist en zoveel mogelijk van wat we hebben tegelijk willen dragen.

„Binnen de streetwear zie je nu veel tenniselementen, iets waar Casablanca [een jong Frans-Marokkaans modemerk] in de vorige zomercollectie mee is begonnen en dat nu meer merken doen, misschien ook omdat Naomi Osaka nu heel hot is. Badstof is erg in opmars, dat zie ik als onderdeel van die tennistrend.

Meryem Slimani
Casablanca najaarscollectie 2021
Fotograaf en stylist Meryem Slimani en een outfit uit de najaarscollectie (2021) van Casablanca.

„Wat me ook opvalt: modemerken zijn met hoofddoeken bezig. In de najaarsshow van Christian Dior had een groot deel van de modellen er een om, bij Marc Jacobs waren alle hoofden bedekt, met capuchons en mutsen, petjes met sjaals eraan, hoedjes over wat lijkt op een stretch-hijab. Ik denk niet dat het de intentie was het hijabs te laten zijn, maar ik ben benieuwd of het wordt opgepikt en hoe er dan op wordt gereageerd. Als een moslima haar haar bedekt, wordt daar heel veel van gevonden, maar als een blond meisje het doet, zou het ineens zomaar leuk en hip kunnen zijn. Ik vind dat nogal problematisch.”