Bied op het hoofddeksel van Napoleon

Op de veiling Elke maand een bijzonder voorwerp dat onder de hamer gaat. Dit keer een steek van Napoleon.

Wat

Zwarte vilten bicorne van Napoleon Bonaparte (1769-1821), een van de negentien bewaard gebleven steekhoeden die aan de Franse keizer worden toegeschreven. Deze zou hij in 1807 in Tilsit gedragen hebben bij het tekenen van de Vrede van Tilsit, het verdrag dat het Franse keizerrijk sloot met het koninkrijk Pruisen en het keizerrijk Rusland. Richtprijs: 400.000-600.000 euro.

Waar

Op de online-veiling Les Arts sous Influence: Napoléon, de eerste van een serie thematische veilingen die Sotheby’s wil ophangen aan invloedrijke beroemdheden. Het veilinghuis biedt memorabilia van de keizer en van zijn broer Joseph aan, zoals de steek, zwaarden en een afgietsel van het originele dodenmasker dat artsen op Sint-Helena precies tweehonderd jaar geleden maakten van de verbannen keizer.

Daarnaast veilt Sotheby’s meubels en gebruiksvoorwerpen in empirestijl, de stijl die de glorie van het destijds machtige Frankrijk verbeeldden. En veilt het op Napoleon geïnspireerde kunstvoorwerpen, zoals een fijn schilderij over de Slag bij Waterloo van de symbolistische Belgische kunstschilder James Ensor.

Lees ook: Elk deel van dit jaren zeventig koffieservies heeft iets unieks

Wanneer

Sotheby’s houdt kijkdagen van 18-21 september in Parijs, bieden kan (na registratie bij het veilinghuis) van 15-22 september.

Foto Sotheby’s.