Bijeenkomst VN-Veiligheidsraad eindigt zonder afspraak over veilige zone in Kabul

Het is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tijdens een bijeenkomst maandag niet gelukt om afspraken te maken over het opzetten van een veilige zone in Kabul. Dat meldt persbureau AFP. Een voorstel daartoe werd ingediend door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar haalde het niet: dertien van de vijftien leden van de raad stemden in, terwijl Rusland en China zich van stemming onthielden. Resoluties worden pas aangenomen wanneer minimaal negen landen instemmen. Ook moeten alle vijf permanente leden (China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) akkoord gaan.

Een dergelijke veilige zone op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad was volgens president Emmanuel Macron van Frankrijk nodig voor het verlenen van humanitaire hulp onder bescherming van de VN. Ook zou een veilige zone ervoor zorgen dat de VN snel kunnen optreden in noodgevallen. Dat stelde Macron eerder in een interview aan de Franse krant Le Journal du Dimanche.

Wel heeft de Veiligheidsraad maandag een resolutie aangenomen waarin het vaststelt te verwachten dat de Taliban zich houdt aan de eigen belofte om Afghanen met geldige uitreispapieren en buitenlanders daadwerkelijk te laten vertrekken. Afgelopen weekend schreven de regeringen van negentig landen, waaronder die van de VS en Nederland, dat de Taliban had beloofd dat buitenlanders en Afghanen met uitreispapieren het land mogen verlaten.

Dinsdag 31 augustus wordt als einddatum gezien voor buitenlandse militaire aanwezigheid in het land en voor het evacueren van Afghanen en buitenlanders. De Taliban stelde eerder vast te houden aan deze deadline. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) bezoekt dinsdag president Macron van Frankrijk, onder meer om te praten over de situatie in Afghanistan. Eerder maakte demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) bekend „zo snel mogelijk” naar landen in de buurt van Afghanistan te vertrekken, om te zorgen dat de evacuaties weer op gang kunnen komen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Laatste Amerikaanse militairen vertrokken uit Afghanistan