Artiesten die optreden bij F1 in Zandvoort worden toch betaald

Dutch Grand Prix Vorige week was er veel kritiek op de organisatie achter de F1-race in Zandvoort, toen bleek dat artiesten was gevraagd gratis op te treden bij de Grand Prix komend weekend.
Passanten slaan maandag de opbouw voor de Formule 1-race op circuit Zandvoort gade.
Passanten slaan maandag de opbouw voor de Formule 1-race op circuit Zandvoort gade. Foto Sander Koning/ANP

De artiesten die komend weekend optreden bij de Formule 1 in Zandvoort, worden toch betaald. Een woordvoerder van de organisatie achter de Dutch Grand Prix heeft dat maandag aan NRC laten weten. Zangeres Davina Michelle gaat voor aanvang van de race het Nederlandse volkslied zingen. Eerder had zij gedreigd haar medewerking op te zeggen als andere musici niet betaald zouden krijgen.

Tijdens het raceweekend, dat vrijdag begint en op zondag eindigt, treden volgens de organisatie op „diverse plekken” dj’s op die „het publiek op de tribunes zullen vermaken”. „De dj’s worden betaald”, aldus de woordvoerder. Michelle zelf krijg geen vergoeding voor haar optreden. Ze liet eerder al weten dat het een „erekwestie” voor haar is om het Wilhelmus te zingen bij het race-evenement.

Vorige week raakte de organisatie van de Nederlandse F1-race in opspraak, toen bleek dat circuiteigenaar Bernhard van Oranje artiesten had gevraagd gratis te spelen. Chef’Special-zanger Joshua Nolet deed op Instagram zijn beklag over het verzoek. „Het voelt gewoon even niet meer eerlijk. Au, Au.” Hij doelde erop dat vrijwel alle festivals deze zomer vanwege corona zijn afgelast, terwijl de Formule 1 met 70.000 bezoekers per dag wel mag doorgaan. Volgens Nolet was de hele situatie tekenend voor „hoe er naar muzikanten gekeken wordt”.

Stikstof

Het is zondag voor het eerst in 36 jaar dat er op het circuit in Zandvoort een Formule 1-wedstrijd wordt gehouden. De race valt niet onder de regels voor muziekfestivals maar onder die voor sportevenementen, waardoor onder vertoon van coronabewijzen twee derde van het geplande aantal toeschouwers aanwezig mag zijn. Doordat een derde van de racefans niet mag komen, valt een flink deel van de inkomsten uit kaartverkoop weg. Als gevolg daarvan moet de organisatie geld toeleggen op de race, werd twee weken geleden al duidelijk.

Volledige zekerheid over het doorgaan van de Dutch Grand Prix is er overigens nog niet. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft een kort geding aangespannen over het evenement. De stikstofberekeningen zouden niet kloppen, betoogt MOB, waardoor de milieuvergunning moet worden ingetrokken. De race zou dan niet mogen plaatsvinden. Dinsdagmiddag doet de rechter uitspraak.