VS, VK, Nederland: Taliban laten buitenlanders uit Afghanistan vertrekken

De Taliban zullen het alle buitenlanders en Afghanen met geldige uitreispapieren toestaan om Afghanistan te verlaten. Dat schrijven de regeringen van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en meer dan negentig andere landen in een zondag gepubliceerde gezamenlijke verklaring. Het document is ook door Nederland ondertekend en werd door demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) op Twitter gedeeld.

„We hebben toezeggingen gekregen van de Taliban dat alle buitenlandse burgers en Afghanen met geldige door onze landen verstrekte reisautorisatie toestemming krijgen om op een veilige en ordentelijke manier te reizen naar locaties vanwaar zij het land kunnen verlaten”, schrijven de landen. „We zullen reisdocumenten blijven verstrekken aan Afghanen die hiervoor in aanmerking komen”.

Het schrijven werd verder onder meer door Australië, België, Duitsland en Spanje ondertekend. „We verwachten van de Taliban dat zij hun garanties nakomen dat deze groepen vrij kunnen reizen”, aldus Kaag. De minister reist volgende week naar de regio, in de hoop evacuaties uit Afghanistan snel weer mogelijk te kunnen maken.

Twitter avatar ministerBZ Sigrid Kaag Samen met 100 landen zullen we ons inzetten Nederlanders & Afghanen die werkzaam zijn geweest voor ons, of gevaar lopen, vrij te kunnen laten reizen naar plekken buiten #Afghanistan. 1/2
Twitter avatar ministerBZ Sigrid Kaag We verwachten van de Taliban dat zij hun garanties nakomen dat deze groepen vrij kunnen reizen. 2/2 https://t.co/QsJAb21crB
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Amerikaanse luchtaanval op ‘terroristen’ in Kabul