‘Taliban willen gescheiden klassen’

In Afghanistan zullen voortaan jongens en meisjes gescheiden van elkaar les krijgen. Dat schrijft een journalist van het Afghaanse Tolo News, aan de hand van een statement van de door de Taliban aangewezen verantwoordelijke voor hoger onderwijs. „…[jongens en meisjes] zullen gescheiden van elkaar in klaslokalen zitten, in navolging van de islamitische wetgeving”, meldt journalist Ziar Khan Yaad.

Het is nog de vraag of de Europese Unie en de Verenigde Staten een aanstaande regering van de Taliban zullen erkennen. De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maakte na een vergadering van de G7 al duidelijk dat erkenning afhankelijk zal zijn van het respecteren van mensenrechten en gelijke rechten voor vrouwen.

Of dit daadwerkelijk het geval zal zijn, zal moeten blijken. Zondag berichtte de Afghaanse oud-minister van Binnenlandse Zaken, van de gevallen regering, dat Talibanstrijders een bekende volkszanger hebben vermoord. Eerder stelde een Taliban-functionaris dat geweld door individuele strijders zal worden onderzocht.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Raketaanval treft woonwijk in Kabul’