Amerikaanse luchtaanval op ‘terroristen’ in Kabul

Zondag is rook te zien na een explosie in de buurt van het vliegveld van Kabul.
Zondag is rook te zien na een explosie in de buurt van het vliegveld van Kabul. Foto EPA/Stringer

Het Amerikaanse leger heeft zondag een luchtaanval uitgevoerd op een voertuig in Kabul. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse krijgsmacht bevestigd tegenover persbureau Reuters. Het zou gaan om een auto met zelfmoordterroristen van IS-Khorasan, de Afghaanse tak van Islamitische Staat (IS), die op weg waren naar de luchthaven van Kabul. Ook een Taliban-woordvoerder sprak tegenover persbureau AP van een Amerikaanse luchtaanval op een voertuig met terroristen.

Met het uitschakelen van de terroristen in de auto zou de dreiging van een ophanden zijnde aanslag op het vliegveld zijn afgewend. „Wij hebben er vertrouwen in dat we het doelwit hebben geraakt waar we op mikten, volgens eerste berichten zouden er geen burgerdoden zijn gevallen door onze luchtaanval”, zei een Amerikaanse legermedewerker tegen The Washington Post. Er zouden hierna „grote secundaire explosies” hebben plaatsgevonden, wat volgens de militair zou wijzen op „de aanwezigheden van flinke hoeveelheden explosief materiaal”.

Eerder meldden meerdere ooggetuigen tegenover persbureaus AP, AFP en Reuters explosies te hebben gehoord in de woonwijk Khuwja Bughra, vlak bij het vliegveld. Daarbij zou een woning zijn getroffen en een kind om het leven zijn gekomen, aldus een Afghaanse politiechef. Het is nog onduidelijk of dit dezelfde Amerikaanse luchtaanval betreft.

Op een Afghaanse televisiezender werden beelden getoond van een zwarte rookpluim die opstijgt vanuit de woonwijk Khuwja Bughra. Zaterdagavond waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden dat het „zeer waarschijnlijk” is dat de luchthaven van Kabul de daaropvolgende 36 uur opnieuw getroffen wordt door een terroristische aanslag.

Donderdagavond kwamen bij een zelfmoordaanslag op het vliegveld van Kabul circa 160 Afghanen om het leven. Ook werden dertien Amerikaanse en twee Britse militairen gedood. Vermoed wordt dat IS-Khorasan achter het geweld zit. In reactie op de aanslag voerde het Amerikaanse leger een drone-aanval uit, waarbij twee hoge IS-Khorasan-leiders werden uitgeschakeld. De raketaanval van zondag zou de tweede gerichte uitschakeling van IS-Khorasan-leden zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Raketaanval treft woonwijk in Kabul’