Meer besmettingen Nieuw-Zeeland en Australië

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern.
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Foto Mark Mitchell/AP

Ondanks de strenge lockdownmaatregelen in Nieuw-Zeeland telde het land zondag tientallen nieuwe coronabesmettingen. Met 83 nieuwe gevallen ging het om het hoogste nieuwe aantal dagelijkse besmettingen sinds de uitbraak van het virus. In de stad Auckland werd een grote fabriek gesloten, toen een positief geval onder de medewerkers werd ontdekt, schrijft de krant New Zealand Herald.

Om het aantal besmettingen weer terug te dringen, vroeg premier Jacinda Ardern zondag tijdens een persconferentie om nog meer voorzichtigheid. „Iedereen moet zich gedragen alsof zij Covid-19 hebben”, zei Ardern. De premier zei opnieuw dat de huidige Deltavariant van het virus besmettelijker en „meedogenlozer” is dan de vorige mutaties.

Ook in Australië stijgt het aantal nieuwe dagelijkse coronabesmettingen. In New South Wales, de grootste deelstaat van het land, werden ruim 1.200 nieuwe besmettingen geregistreerd zondag. Dat is het hoogste aantal sinds de uitbraak van het virus.

Evenals in Nieuw-Zeeland is ook de vaccinatiegraad in Australië nog relatief laag. In New South Wales (8 miljoen inwoners) zou volgens de autoriteiten nu 35 procent van alle volwassenen volledig zijn gevaccineerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Meer besmettingen Nieuw-Zeeland en Australië