Louisiana maakt zich op voor orkaan Ida, evacuatiebevel van kracht

Ida Orkaan Ida komt naar verwachting zondagavond lokale tijd aan land in Louisiana. Volgens experts gaat het om een storm van de vierde categorie met mogelijk „levensbedreigende overstromingen” tot gevolg.
Een bijna verlaten kade in de staat Louisiana.
Een bijna verlaten kade in de staat Louisiana. Foto Eric Gay/AP

De Amerikaanse staat Louisiana maakt zich op voor de naderende orkaan Ida. Voor een groot deel van het kustgebied is een evacuatiebevel van kracht. Tienduizenden mensen zijn inmiddels meer landinwaarts getrokken. Ida hangt nu nog boven de Golf van Mexico en komt naar verwachting zondagavond (lokale tijd) aan land.

Op beelden van lokale media is te zien hoe zich lange files vormden op wegen naar het binnenland van Louisiana. Volgens het Amerikaanse orkaancentrum NHC kan Ida uitgroeien tot een storm van de vierde categorie, met mogelijk levensbedreigende overstromingen tot gevolg. Op sommige plekken zou het water zo’n drie tot vier meter kunnen stijgen. Er worden windstoten tot 220 kilometer per uur verwacht. Eerder dit weekend zei gouverneur John Bel Edwards van Louisiana al tijdens een persconferentie dat Ida mogelijk de zwaarste storm wordt die de staat treft sinds 1850.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de staten waar Ida schade aan zal brengen. Analisten vrezen ervoor dat Ida zelfs een dieper spoor achter zal laten dan Katrina deed in 2005. Die orkaan verwoestte toen een groot gedeelte van de stad New Orleans, 1.800 mensen kwamen om het leven.

Ziekenhuizen in de kustgebieden van Louisiana worden niet geëvacueerd. Het hoge aantal coronapatiënten kan niet worden ondergebracht op andere locaties. Volgens Edwards draagt de staat zorg dat de generatoren van de ziekenhuizen werken en dat zij veel meer water voorhanden hebben dan normaal gesproken.

Twitter avatar NHC_Atlantic National Hurricane Center Hurricane #Ida is approaching the Louisiana coast and forecast to rapidly intensify into a dangerous major hurricane before landfall. Here are the latest Key Messages. See https://t.co/tW4KeFW0gB for details. https://t.co/f6GMTR8NOr