Kanselier-kandidaten: Duitse kiezer hoeft geen klimaatacties te vrezen

Eerste verkiezingsdebat Kandidaten Armin Laschet (CDU), Olaf Scholz (SPD) en Annalena Baerbock (Groenen) debatteerden zondagavond met elkaar. Vooral Scholz en Laschet deden het voorkomen alsof er in de nieuwe regeringsperiode niets van de burger zelf zal worden verwacht.

De kandidaten voor het kanselierschap: Armin Laschet, Annalena Baerbock en Olaf Scholz
De kandidaten voor het kanselierschap: Armin Laschet, Annalena Baerbock en Olaf Scholz Foto Michael Kappeler/AP

Nu de strijd om het Duitse kanselierschap een nek-aan-nekrace is geworden, lijken de drie kandidaten vooral bang te zijn om de kiezer te ontrieven. Dat bleek zondagavond bij het eerste van de drie ‘Triells’ in aanloop naar de verkiezingen op 26 september. Armin Laschet (CDU), Olaf Scholz (SPD) en Annalena Baerbock (Groenen) debatteerden met elkaar bij de Duitse RTL. De eindsprint lijkt te zullen gaan tussen sociaal-democraat Scholz en christen-democraat Laschet; Scholz staat op 23 procent in de peilingen, Laschet op 22 procent, Baerbock op 18 procent.

Zondagavond deden vooral Scholz en Laschet het voorkomen alsof er in de nieuwe regeringsperiode niets van de burger zelf zal worden verwacht, ook niet waar het aankomt op het klimaat. Zowel Scholz als Laschet herhaalden steeds weer dat zij niets zouden verbieden. Binnenlandse vluchten, bijvoorbeeld, zouden mogelijk moeten blijven, van de energietransitie zou de kiezer niets merken in de portemonnee.

Baerbock zei de extra kosten voor benzine aan de burger terug te willen betalen. De drie kandidaten wekten de indruk dat de kiezers ondanks de uitdagingen van de komende decennia rustig kunnen gaan slapen.